/ دکتر سعید میرزایی / مقالات / کیست دندان؟ فورا آن را درمان کنید!
۶ دقیقه
[ratemypost]
کیست دندان

کیست دندان؟ فورا آن را درمان کنید!

آنچه می خوانید...

مشکلات دندانی و دهانی فقط مربوط به دندان درد به دلیل عفونت ناشی از حفره ها نیست. این مشکلات ممکن است بدون علائمی که فرد مبتلا از آن آگاه است ظاهر شود. به همین دلیل، گاهی اوقات دندانپزشکان به بیماران توصیه می کنند که برای تعیین وضعیت دندان ها، بافت های اطراف دندان و مفصل فک، معاینات کمکی را در قالب عکس اشعه ایکس دندان انجام دهند. یک نمونه از بیماری های دندانی و دهانی که می توانید تجربه کنید، کیست دندان است.

کیست دندان چیست؟

حفره ای پاکتی شکل پر از مایع کلسترول است که در اطراف دندان یا لثه قرار دارد. محتویات آن از فردی به فرد دیگر متفاوت است. حاوی مایع یا مواد نرم است. این کیست ها در اطراف دندان ها ایجاد می شوند و در ابتدا بی ضرر ظاهر می شوند، اما در صورت عدم درمان می توانند منجر به مشکلات سلامت دهان و دندان شوند.

چه چیزی باعث ایجاد کیست های دندانی می شود؟

متخصصان دو علت اصلی کیست های دندانی را شناسایی کرده اند: عفونت و تصادف. کیست های دندانی ناشی از عفونت می توانند زمانی ایجاد شوند که حفره به خوبی درمان نشود یا دندان بمیرد. در چنین شرایطی، باکتری ها می توانند در کانال ریشه تکثیر شوند و باعث عفونت استخوان شوند. در نتیجه ممکن است کیست در نزدیکی ریشه دندان ایجاد شود.

کیست‌های دندانی نیز ممکن است پس از تصادفی مانند شکستگی فک یا هر نوع ضربه به دهان و دندان ایجاد شوند. چنین حوادثی می تواند باعث مرگ دندان شود که در صورت عدم توجه و درمان منجر به تشکیل کیست دندانی می شود.

کیست دندان

کیست‌های پری اپیکال

این نوع کیست (Periapical Cysts) در نوک ریشه یافت می شود و به طور کلی به دلیل ترک خوردگی دندان، ضربه دندان، پوسیدگی دندان یا عفونت ایجاد می شود. با از بین رفتن بافت پالپ داخل دندان، التهاب این ناحیه می تواند باعث ترشح سموم و پر شدن کیست شود. این شایع ترین نوع کیست است که بیماران با آن مواجه می شوند و اغلب به عنوان کیست دندانی شناخته می شود.

کیست دندان عقل

دنتی ژروس (Dentigerous Cysts) یا کیست دندان عقل نهفته در اطراف دندان هایی یافت می شوند که هنوز رویش نیافته اند یا تا حدی روییده اند. آنها معمولا در اطراف دندان عقل یافت می شوند.

کیست‌های دنتی ژروس به عنوان کیست‌های فولیکولار نیز شناخته می شوند. دومین شکل رایج کیست های ادنتوژنیک رشدی خوش خیم هستند که از تجمع مایع بین کاهش اپیتلیوم مینای دندان و تاج دندانی که رویش نیافته ایجاد می شود. کیست‌های دنتی‌ژروس در محدوده سنی وسیعی با بیشترین فراوانی در دهه‌های دوم تا چهارم رخ می‌دهند. کیست‌های دنتیژروس مرتبط با دندان نیش فک پایین، کمتر شایع هستند.

کیستهای دنتی‌ژروس به کندی پیشرفت می‌کنند، معمولا بدون علامت هستند و به طور اتفاقی در طول معاینه رادیوگرافی معمولی کشف می‌شوند. اگر کیست به اندازه بزرگ (قطر بیش از 2 سانتی متر) برسد، تورم، حساسیت خفیف، تحرک و جابجایی دندان ممکن است مشاهده شود.

کراتوسیست ها

کراتوسیست ها نیز می توانند در نتیجه ضربه ظاهر شوند، اما این نوع کیست ژنتیکی است. آنها همچنین تهاجمی هستند و دوباره ظاهر می شوند. حتی زمانی که با جراحی برداشته شده اند.

کیست پریودنتال

همانطور که از نام آنها پیداست، این کیست ها اغلب مملو از باکتری و عفونت هستند، زیرا از بیماری پریودنتال سرچشمه می گیرند.

پرداختن به کیستها همانطور که ظاهر می شوند مهم است. در غیر این صورت، ممکن است به دندان‌ها فشار وارد کنند، ردیف بایت را از بین ببرند، یا حتی باعث ایجاد مشکلاتی در استخوان فک شوند. علاوه بر این، اگر کیست عفونی شود، می تواند به یک آبسه مملو از چرک پر از باکتری تبدیل شود. و در سراسر دهان و بدن شما پخش شود.

درمان فوری کیست دندان

کیست‌های بسیار کوچک دندان می توانند خود به خود از بین بروند. همچنین می توانند با داروهای ضد التهابی و آنتی بیوتیک های تجویزی درمان شوند. داروهای ضد التهابی برای درمان التهاب ناشی از کیست، آنتی بیوتیک ها برای کیست‌هایی که با عفونت همراه هستند استفاده می شود. گاهی اوقات در صورت وجود درد، دندانپزشک برای کاهش درد مسکن تجویز می کند. اگر اندازه کیست بزرگ باشد و با دارو قابل درمان نباشد، دندانپزشک خوب در غرب تهران کیست دندان را با جراحی خارج می کند.

خارج کردن کیست دندان

برداشتن کیست دندان ضرری ندارد. این ناحیه با بی حسی موضعی بی حس می شود تا در حین عمل هیچ دردی احساس نکنید.اگر ریشه دندان از بین رفته و قابل ترمیم نباشد، از برداشتن کیست همراه با دندان برای جلوگیری از توسعه التهاب استفاده می شود. پس از اتمام عمل، برای بیمار آنتی بیوتیک و بهداشت حفره دهان تجویز می شود. طبق معمول کیست بعد از کشیدن دندان دیگر ظاهر نمی شود. دوره بهبودی حدود دو هفته طول می کشد.

عمل برداشتن کیست حدود 45 تا 90 دقیقه طول خواهد کشید. قبل از شروع، نواحی مربوطه با بی حسی موضعی کاملاً بی حس می شوند، بنابراین در تمام طول عمل، فقط مقداری فشار و ارتعاش دردی احساس نمی کنید. علاوه بر این ممکن است بسته به نگرانی شما و برنامه درمانی فردی مورد توافق، تحت آرامبخشی IV یا بیهوشی عمومی قرار بگیرید.

  • بافت نرم لثه روی کیست بلند می شود. در صورت نیاز، ممکن است یک پنجره از طریق استخوان فک شما برای دسترسی به کیست ایجاد شود.
  • کشیدن هر دندان درگیر انجام می شود
  • سپس کیست برداشته می شود (از هسته خارج می شود). و حفره باقی مانده کاملاً تمیز می شود.
  • در نهایت، یک بسته شدن و پانسمان ضد آب انجام می شود.
  • برای حفره های کیست بزرگتر، ابتدا یک پانسمان خارجی روی حفره گذاشته می شود و بعد از 24 تا 48 ساعت برداشته می شود. این به کاهش قابل توجه تورم و اندازه لخته خون در ناحیه برای بهبود بیشتر کمک می کند.
  • در برخی موارد، کیست برداشته شده برای بررسی میکروسکوپی به آزمایشگاه فرستاده می شود تا ماهیت آن مشخص شود.

اگرچه حفره کیست می تواند 6 تا 12 ماه طول بکشد تا به طور کامل بهبود یابد و با یک استخوان سالم جایگزین شود، پس از بهبودی لثه ها در عرض چند هفته، دیگر از حفره کیست آزار نخواهید داشت.

تفاوت بین کیست دندان و آبسه چیست؟

یک کیست دندانی ساختمان عفونتی در داخل آن ندارد. فقط یک کیست است. با این حال، هنگامی که ملتهب و عفونی شد، تبدیل به آبسه می شود. اگرچه توجه به این نکته مهم است که آبسه ها برای تشکیل نیازی به کیست ندارند.

نتیجه گیری

کیست دندان یک بیماری جدی و خطرناک است، زیرا ممکن است بیمار برای مدت طولانی متوجه آن نشود. این یک تومور خوش خیم در نظر گرفته می شود، اما اگر به موقع تشخیص داده نشود و درمان نشود، کیست می تواند باعث از دست دادن دندان شود. از آنجایی که کیست یک بیماری نسبتاً شایع در بافت‌های فک است، دندانپزشکان توصیه می‌کنند که بیماران در هر سن، سبک زندگی و شرایط دهانی به طور مرتب به مطب دندان‌پزشکی مراجعه کرده و توسط متخصص معاینه شوند. این به جلوگیری از شروع بیماری و تبدیل آن به اشکال خطرناک تر کمک می کند.

دکتر سعید میرزایی

دکتر سعید میرزایی در دندانپزشکی صبا متخصص در پروتز های دندانی انجام خدمات دندانپزشکی زیبایی : اصلاح طرح لبخند ، ایمپلنت دندان ، لمینیت دندان ، پروتز دندان ثابت ، پروتز دندان متحرک ، ارتودنسی ، بلیچینگ دندان و ...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *