/ دکتر سعید میرزایی / دندانپزشکی زیبایی / انواع کامپوزیت دندان و انتخاب بهترین نوع
۷ دقیقه

3 / 5. 1

کامپوزیت دندان

انواع کامپوزیت دندان و انتخاب بهترین نوع

آنچه می خوانید...

انواع کامپوزیت دندان برای ترمیم و درمان دندان‌های آسیب دیده استفاده می‌شود. کامپوزیت یک نوع روکش‌ برای سفید کردن دندان است که امروزه طرفداران زیادی دارد. انواع کامپوزیت دندان به دلیل رنگ‎های مناسبی که دارند، ظاهری مطلوبی به دندان‌ها می‌ببخشد در ادامه این مقاله با انواع کامپوزیت دندان آشنا خواهید شد.

انواع-کامپوزیت-دندان

معرفی انواع کامپوزیت دندان

برای استفاده از کامپوزیت‌های دندان، انتخاب‌ها متعددی در دسترس خواهد بود. هر کدام از انواع کامپوزیت‌های ویژگی‌های متفاوتی دارند. کامپوزیت‌ها از نظر: ساختار، خواص بیولوژیکی، عملکردی و زیبایی تفاوت دارند. کامپوزیت دندان ماندگاری بالایی دارند.

کامپوزیت ها با توجه به ساختار متفاوتی که دارند دارای کیفیت‌های مختلفی نیز هستند. بنابراین دندان پزشک ها با توجه به نیاز بیمار و شرایط فیزیکی دندان‌ها، نوع کامپوزیت مورد استفاده را انتخاب می‌کنند.

جنس کامپوزیت‌ها معمولا از سرامیک یا شیشه تشکیل شده است. کامپوزیت ها از نظر اندازه ذرات و شکل به انواع مختلفی دسته بندی می‌شوند.

انواع کامپوزیت دندان بر اساس اندازه ذرات

اندازه ذرات سازنده یکی از فاکتورهای تقسیم کامپوزیت ها به انواع مختلف است. کیفیت کامپوزیت‌ها بر اساس ابعاد و اندازه ذراتی که در ساخت آن به کار رفته، متفاوت است. به عنوان مثال هر چه ابعاد ذرات کوچک تر باشد، دندانپزشک راحت تر می‌تواند آن را فرم دهد. این نوع کامپوزیت‌ها قابلیت پولیش پذیری بالاتری دارد و در نتیجه شکل طبیعی تری خواهد داشت. در عین حال کامپوزیت‌های که از دانه‌های درشت تر ساخته شده اند، مقاومت و استحکام بالاتری دارند.
کامپوزیت ها با توجه به میزان حساسیت دندان‌ها و جنس آن‌ها ساخته شده‌اند. انواع کامپوزیت دندان از نظر ابعاد و سایز ذرات را در ادامه معرفی خواهیم کرد:


کامپوزیت ونیر بولک

این نوع کامپوزیت در برابر سایش مقاومت کمی دارند اما به عنوان مواد پر کننده دندان مورد استفاده قرار می‌گیرند زیرا با اجرای این کامپوزیت‌ها بین دندان‌های غذا باقی نمی‌ماند.

کامپوزیت ماکروفیل

مقاومت مکانیکی این کامپوزیت‌ها خوب است اما از نظر سایش مقاومت خوبی ندارند.

کامپوزیت میکروفیل

این نوع کامپوزیت وزن پایینی نسبت کامپوزیت ماکروفیل دارند و کار با آن ها بسیار راحت است. اما مقاومت مکانیکی پایینی دارند و در دندان‌هایی که فشار بالایی تحمل می کنند استفاده نمی‌شود.

نانو کامپوزیت

این نوع کامپوزیت دارای مقاومت مکانیکی بالا هستند در نتیجه در برابر ساییدگی نیز مقاومت بسیار بالایی دارند و به راحتی صیقل می‌خورند.

کامپوزیت هیبرید

این نوع کامپوزیت دارای انبساط حرارتی بسیار مناسب هستند و به همین دلیل در برابر ساییدگی نیز مقاومت بالایی دارند.

انواع کامپوزیت دندان بر اساس کاربرد

کامپوزیت‌ها بر اساس ویژگی‌های مصرفی به سه دسته مختلف تقسیم می‌شوند که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد:

کامپوزیت‌های جهانی

این نوع از کامپوزیت‌های محبوب ترین و قدیمی‌ترین هستند در بسیاری از شرایط عملکرد مثبتی از خود نشان داده اند. اما از این نوع کامپوزیت‌ها نمی‌توان در موارد زیر استفاده کرد:
زمانی که حفره ایجاد شده در دندان بسیار عمیق باشد
در مواردی که زیبایی از اهمیت بالایی برخوردار باشد.

کامپوزیت مایع

کامپوزیت‌های مایع در دسته کامپوزیت‌های جدید قرار دارند و مواد تشکیل دهنده آنها مبتنی بر رزین است. کار کردن با کامپوزیت‌های مایع آسان‌تر از کار با کامپوزیت جهانی است همچنین مقاومت آن‌ها در برابر سایش مناسب است. برای دندان‌هایی که احتمال فشار در آنها زیاد است نمی‌توان از این نوع کامپوزیت استفاده کرد.

انواع-کامپوزیت-دندان-از-نظر-روش-نصب


انواع کامپوزیت دندان از نظر روش نصب

انواع کامپوزیت دندان از نظر تکنیک و نحوه استفاده به دو دسته تقسیم بندی می‌شود:

کامپوزیت دندان مستقیم

کامپوزیت مستقیم توسط دندان پزشک در یک جلسه و به بدون قالبگیری و نیاز به ارسال به لابراتوار بر روی دندان نصب می‌شود به همین خاطر به آن روش مستقیم گویند. از این روش برای پر کردن حفره‌ها و فواصل بین دندان‌های کوچکتر استفاده می‌شود.

کامپوزیت دندان غیر مستقیم

ساخت این نوع کامپوزیت دندان در لابراتوار انجام می‌شود. از این روش می‌توان برای ترمیم سطوح بزرگتر و عیوب بیشتر استفاده کرد. در روش غیر مستقیم دندانپزشک از دندان‌ها قالب گرفته و آن ها را به لابراتوار ارسال می‌کند. این روش دوام بیشتری دارد.

انواع کامپوزیت دندان بر اساس مکان نصب

انواع کامپوزیت دندان بر اساس مکان نصب نیز دسته بندی می‌شوند در ادامه این دسته بندی‌ها را می‌خوانیم:

کامپوزیت دندان جلو

کامپوزیت‌های که برای دندان‌های جلو به کار برده می‌شوند بیشتر جنبه زیبایی دارند. کامپوزیت دندان جلو، علاوه بر سفید و زیبا نشان دادن دندان‌های پیشین؛ فاصله بین دندان‌ها را نیز پوشش می‎دهد.

کامپوزیت دندان پشتی

از انواع کامپوزیت برای حفاظت از دندان‌های پشتی نیز استفاده می‌شود. با نصب انواع کامپوزیت دندان می‌توان از آنها در برابر پوسیدگی و آسیب محافظت کرد.

کامپوزیت دندان یونیورسال

کامپوزیت‌های چند کاره مقاومت و قابلیت سایش بالایی دارد و می‌تواند برای تمام دندان‌ها استفاده شود. یعنی هم از دندان های پشتی محافظت کرده و هم زیبایی دندان‌های جلویی را نمایان می‌کند.

کامپوزیت‌های ارتودنسی

کامپوزیت ارتودنسی برای کاهش شکاف‌های بلند بین دندان استفاده می‌شود.

انواع کامپوزیت بر اساس میزان استحکام

انواع کامپوزیت دندان از نظر میزان قوام و استحکام به دو نوع : تراکم پذیر و سیال تقسیم بندی می‌شود.

کامپوزیت‌های سیال

کامپوزیت‌های سیال بافتی رقیق دارد و برای پر کردن و ترمیم دندان‌های خلفی، انتخاب مناسبی است.

کامپوزیت (تراکم پذیر) IPS

این نوع کامپوزیت پرکاربردترین روکش‌های دندان در سال‌های اخیر است این کامپوزیت از جنس سرامیک بوده و مقاومت بالایی در برابر تغییر رنگ دارد.

انواع کامپوزیت دندان بر اساس رنگ

انواع کامپوزیت دندان دارای تنوع رنگی بسیاری هستند. انتخاب رنگ مناسب برای هر فردی از اهمیت بالایی برخوردار است. دندانپزشک برای انتخاب رنگ انواع کامپوزیت دندان به شکل طبیعی دندان‌ها، رنگ پوست، رنگ چشم بیمار توجه می‌کند.
کاتالوگ رنگ کامپوزیت دندان در 4 دسته A، B، C و D تولید شده است. گروه A سایه قهوه ای دارد، گروه B داری سایه زرد است، گروه C سایه خاکستری داشته و گروه D دارای سایه قرمز است.

برندهای انواع کامپوزیت دندان

انواع کامپوزیت دندان دارای برند‌های مختلفی است. برندهای آمریکایی و ژاپنی بهترین تولیدکنندگان کامپوزیت در جهان هستند. در ادامه برندهای مختلف انواع کامپوزیت دندان را معرفی خواهیم کرد:
BISCO: این برند، آمریکایی بوده و از جنس یونومر شیشه (هیدروکسید کلسیم) است و قابلیت فرم پذیری بالایی دارد. همچنین مهم ترین ویژگی‎های این محصول، داوم و ماندگاری آن است.

COLTENE: این برند قیمت مناسب داشته و از استحکام بالا، رنگ ثابت، پولیش پذیری آسان برخوردار است.

DMG AMERICA: این برند از محبوب ترین کامپوزیت‌های دندانی است. محصولات این برند در برابر سایش و ضربه بسیار مقاوم هستند.

DMP DENTAL: این برند در برابر تغییر رنگ مقاوم بوده و شباهت بسیاری به دندان‌های طبیعی دارد. این محصول دارای تنوع در رنگ بندی بوده و فرم گیری سریعی دارد.

IVOCLAR VIVADENT: کامپوزیت دندان این برند بسیار فرم پذیر بوده و بافت سختی دارد.

KERR: کامپوزیت دندان این برند با بافت دندان و لثه سازگاری بالایی دارد. همچنین مقاومت بالا و سرعت بالا در شکل پذیری دارد.

Tokuyama Dental America: این برند ساخت ژاپن است و قابلیت پولیش پذیری و دوام بالایی دارد همچنین تنوع در رنگ بندی از مهم ترین ویژگی‌های این کامپوزیت است.

SDI: کامپوزیت‌های این برند آمریکایی به مقاومت و دوام بالا معروف هستند. شفافیت بالا، طبیعی بودن از جمله ویژگی‌های مهم دیگر این کامپوزیت است.

سوالات متداول

نتیجه گیری

امروزه کامپوزیت‌ دندان به منظور زیبایی و ترمیم دندان‌های آسیب دیده استفاده می‌شود. با توجه به خواسته بیمار و شرایط شخصی انواع مختلفی از کامپوزیت‌ها با ویژگی‌های متفاوت در بازار وجود دارد در برخی مواقع انتخاب مناسب‌ترین و بهترین کامپوزیت دندان می‌تواند بسیار گیج کننده باشد در این مقاله سعی شده کاربردهای و ویژگی‌های مختلف کامپوزیت‌ها را بررسی کنیم تا در انتخاب بهترین نوع برای دندان شما کمک کننده باشد.

دکتر سعید میرزایی

دکتر سعید میرزایی در دندانپزشکی صبا متخصص در پروتز های دندانی انجام خدمات دندانپزشکی زیبایی : اصلاح طرح لبخند ، ایمپلنت دندان ، لمینیت دندان ، پروتز دندان ثابت ، پروتز دندان متحرک ، ارتودنسی ، بلیچینگ دندان و ...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *