یکی از مواردی که به علت عدم رعایت بهداشت ممکن است رخ دهد التهاب لثه می باشد . فرق بین التهاب لثه و پریودنت دندان چیست ؟ آیا روشی برای پیشگیری از این بیماری وجود دارد ؟
بیماری التهاب لثه
رگ های خونی بسیاری در لثه وجود دارند . این رگ ها وظیفه رساندن اکسیژن و مواد غذایی را دارند . به همین دلیل است که از اهمیت بالایی برخوردار می باشند . حفظ سلامتی لثه ها بسیار مهم است به دلیل اینکه در صورت آسیب دیدن آنها دندان ها نیاز دچار مشکل می شوند . هر نوع تغییراتی که در لثه رخ می دهد را باید جدی گرفت . التهاب لثه از مواردی است که می توان به راحتی از ابتلا به آن پیشگیری نمود . در صورت درمان نشدن این مشکل ممکن است دندان ها شل شده و دچار مشکل شوند .
تفاوت التهاب لثه و پریودنتیت
التهاب لثه در اطراف دندان ها رخ می دهد . در صورتی که پریودنتیت در اثر آلودگی استخوان زیر لثه و ایجاد عفونت در آن قسمت ایجاد می شود .
در صورتی که جرم روی دندان قرار بگیرند و به موقع برداشته نشود باعث تحلیل دندان می شوند . این تحلیل به مرور زمان باعث ایجاد التهاب و یا تورم در لثه می شود . این مشکل در صورتی که درمان نشود ممکن است به استخوان لثه نز آسیب وارد کند و باعث ایجاد عفونت در آن شود . گاهی اوقات ممکن است التهاب لثه منجر به پریودنتیت شود . عدم رعایت بهداشت و تبدیل شدن بیماری التهاب لثه به پریودنتیت می تواند باعث شل شدن و افتادن دندان گردد . بنابراین بهترین کار این می باشد که بعد از هر وعده از مسواک برای تمیز کردن دندان ها استفاده شود .
علائم التهاب لثه
عفونت لثه می تواند بدون درد باشد و هیچ علائمی نداشته باشد . برای پیشگیری از ابتلا به التهاب لثه باید به طور منظم به دندانپزشک مراجعه نمایید . گاهی نیز ممکن است این بیماری علائم و نشانه هایی داشته باشد در صورت مشاهده هریک از علائم بهتر است به دندانپزشک مراجعه نمایید . برخی این نشانه ها شامل :
- ایجاد قرمزی در لثه
- تورم و حساس شدن لثه ها
- تحلیل رفتن دندان ها و شل شدن آن ها
- ایجاد چرک و عفونت در دندان ها
- ایجاد بوی بدن در دهان ( به دلیل عفونت ممکن است دهان بوی بد بدهد )
- چیدمان دندان تغییر کند و روی یکدیگر قرار بگیرند .
دلایل ابتلا به التهاب لثه
ازدلایل مهم در التهاب لثه پلاک باکتریایی می باشد . در صورتی که پلاک به طور مدام روی دندان ها قرار بگیرد و از مسواک زدن و نخ دندان به موقع استفاده نشود این پلاکت ها روی دندان قرار می گیردند و باعث ایجاد التهاب لثه می شود .
برخی دلایل در ایجاد التهاب لثه مانند استعمال دخانیات ، دیابت ، مصرف برخی دارو ها ، درست قرار نگرفتن دندان و کج بودن آها ، ناقص پر شدن دندان ها و … می باشد .
تشخیص التهاب لثه
این بیماری با انجام یک آزمایش ساده به راحتی قابل تشخیص می باشد . همچنین برای بررسی استخوان دندان می توان از مواردی مانند اشعه ایکس استفاده نمود .
استفاده از پروب پریودنتال میزان پیشرفت بیماری لثه را مورد بررسی قرار می دهد . در این روش پروب وارد لثه و پاکت اطراف می شود . هرچه میزان عمق آن بیشتر باشد این بیماری شدید تر می باشد . باید عمق پلاکت ها در لثه های سالم ۳ تا ۵ میلی متر باشد در غیراین صورت باید هر چه سریعتر اقدام به رفع آن نمود .
درمان التهاب لثه
درمان التهاب دندان روش های مختلفی دارد مانند :
- ابتدا باید جرمگیری و پولش را برای دندان انجام داد .
- تسطبح ریشه دندان نیز بسیار مناسب می باشد .
- با مصرف آنتی بیونتیک می توان این بیماری را کاهش داد
- انجام عمل جراحی
پیشگیری از التهاب لثه
- بعد از هر وعده غذایی باید از مسواک استفاده شود .
- نخ دندان روس مناسبی برای از بین بردن پلاکت بین دندان ها می باشد .
- مراجعه به دندانپزشک در زمان های خاص برای بررسی دندان بسیار حائز اهمیت می باشد .
- از کشیدن سیگار و قلیان تا حد امکان خودداری شود .
سایر مقالات دکتر سعید میرزائی