۷ دقیقه

0 / 5. 0

التهاب-لثه

التهاب لثه

آنچه می خوانید...

آیا اخیراً متوجه شده اید که لثه های شما متورم یا تحریک شده است؟ اما نباید زیاد نگران باشید، زیرا بسیاری از بزرگسالان هر از گاهی لثه های متورم را تجربه می کنند. با این حال، لثه‌های متورم می‌تواند نشانه‌ای از یک مشکل اساسی مانند بیماری لثه یا عفونت باشد. بنابراین، لثه های متورم چقدر طول می کشد؟ و در چه مرحله ای باید نگران باشید؟ در زیر اطلاعات بیشتری در مورد علت تورم لثه ها و مدت زمانی که باید انتظار داشته باشید که این عارضه طول بکشد، آورده شده است.

یکی از مواردی که به علت عدم رعایت بهداشت ممکن است رخ دهد التهاب لثه می باشد. فرق بین التهاب لثه و پریودنت دندان چیست؟ آیا روشی برای پیشگیری از این بیماری وجود دارد؟

بیماری التهاب لثه

رگ های خونی بسیاری در لثه وجود دارند. این رگ ها وظیفه رساندن اکسیژن و مواد غذایی را دارند . به همین دلیل است که از اهمیت بالایی برخوردار می باشند. حفظ سلامتی لثه ها بسیار مهم است به دلیل اینکه در صورت آسیب دیدن آنها دندان ها نیاز دچار مشکل می شوند . هر نوع تغییراتی که در لثه رخ می دهد را باید جدی گرفت . التهاب لثه از مواردی است که می توان به راحتی از ابتلا به آن پیشگیری نمود. در صورت درمان نشدن این مشکل ممکن است دندان ها شل شده و دچار مشکل شوند.

چه چیزی باعث تورم لثه می شود؟

تورم لثه به دلایل مختلف رخ می دهد. گاهی اوقات، می تواند به سادگی غذا، نخ دندان یا سایر مواد زائد گیر کرده بین دندان و لثه باشد. لثه های متورم همچنین می تواند نشانه اولیه بیماری لثه باشد. اگر در حال ابتلا به بیماری لثه هستید، با عقب‌رفتن بیشتر لثه‌ها، در خطر لق شدن دندان هستید.

تورم لثه نیز ممکن است نشانه آبسه دندان باشد. این زمانی اتفاق می‌افتد که پوسیدگی حفره‌ای ایجاد می‌کند که باعث می‌شود باکتری‌ها در دندان شما پخش شوند و باعث عفونت شوند. اگر به حال خود رها شود، آبسه در واقع می تواند باعث از دست دادن دندان شما شود. گاهی اوقات، تورم لثه یک عارضه جانبی برخی از داروهای بدون نسخه و تجویزی است، در مورد همه داروهایی که مصرف می کنید اطلاع دهید.

دلایل ابتلا به التهاب لثه

ازدلایل مهم در التهاب لثه پلاک باکتریایی می باشد. در صورتی که پلاک به طور مدام روی دندان ها قرار بگیرد و از مسواک زدن و نخ دندان به موقع استفاده نشود این پلاکت ها روی دندان قرار می گیردند و باعث ایجاد التهاب لثه می شود.

برخی دلایل در ایجاد التهاب لثه مانند استعمال دخانیات، دیابت، مصرف برخی دارو ها، درست قرار نگرفتن دندان و کج بودن آها ، ناقص پر شدن دندان ها و … می باشد.

علل احتمالی تورم لثه

مواردی وجود دارد که می تواند منجر به تورم لثه شود. بیشتر علل احتمالی تورم لثه به سلامت دهان و دندان یا عوارض ناشی از مسائل مربوط به سلامت دهان مرتبط است، از جمله:

ذرات غذا در دندان گیر کرده است: اگر یک غذا در لثه گیر کند می تواند باعث ناراحتی و تحریک شود. بیشتر اوقات، با مسواک زدن و کشیدن نخ دندان ذرات غذا، مشکل برطرف می شود.

بیماری لثه: التهاب لثه، مرحله اولیه بیماری لثه، باعث تورم و تحریک در لثه ها می شود. این یکی از شایع‌ترین علل تورم لثه است و احتمالاً همان چیزی است که پزشک شما ابتدا آن را بررسی می‌کند. در بسیاری از مواقع، فرد علائم دیگری از التهاب لثه را نخواهد داشت. با این حال، درمان بسیار مهم است. در صورت عدم درمان، ژنژیویت ممکن است به یک عفونت جدی تبدیل شود.

بارداری: لثه‌های متورم معمولاً هنگام بارداری اتفاق می‌افتد، حتی اگر از سلامت دهان و دندان ایده‌آل برخوردار باشند. در دوران بارداری، هورمون ها به طور قابل توجهی تغییر می کنند و ممکن است جریان خون به لثه ها را به شدت افزایش دهند و باعث تورم شوند.

عفونت ها: عفونت ها یا ویروس ها در بدن می توانند منجر به تورم لثه ها شوند، اگر متوجه شدید که در فک ورم ​​و تب نیز دارید، ممکن است دندان عفونی داشته باشید و باید در اسرع وقت به دندانپزشک خود مراجعه کنید.

علل دیگر: برخی دیگر از مسائل سلامت کمتر رایج ممکن است باعث تورم لثه شوند، مانند داروهای تجویزی، سوء تغذیه یا حساسیت به محصولات خوراکی.

لثه های متورم چقدر طول می کشد تا بهبود یابد؟

در بیشتر موارد، تورم لثه باید پس از 1 یا 2 روز از بین برود. به عنوان مثال، اگر غذا در دندان‌هایتان گیر کرده است یا از دهانشویه‌ای استفاده کرده‌اید که لثه‌هایتان را تحریک می‌کند، تورم نباید طولانی بماند. لثه‌های متورم که بیش از چند روز دوام می‌آورند ممکن است نشانه‌ای از یک مشکل زمینه‌ای جدی‌تر مانند التهاب لثه یا دندان عفونی باشد. اگر متوجه شدید که احساس خوبی ندارید و همچنین تب دارید، باید با متخصص دندانپزشکی خود تماس بگیرید تا در اسرع وقت وقت ملاقات تعیین کنید.

تفاوت التهاب لثه و پریودنتیت

التهاب لثه در اطراف دندان ها رخ می دهد. در صورتی که پریودنتیت در اثر آلودگی استخوان زیر لثه و ایجاد عفونت در آن قسمت ایجاد می شود.

در صورتی که جرم روی دندان قرار بگیرند و به موقع برداشته نشود باعث تحلیل دندان می شوند . این تحلیل به مرور زمان باعث ایجاد التهاب و یا تورم در لثه می شود . این مشکل در صورتی که درمان نشود ممکن است به استخوان لثه نز آسیب وارد کند و باعث ایجاد عفونت در آن شود . گاهی اوقات ممکن است التهاب لثه منجر به پریودنتیت شود . عدم رعایت بهداشت و تبدیل شدن بیماری التهاب لثه به پریودنتیت می تواند باعث شل شدن و افتادن دندان گردد . بنابراین بهترین کار این می باشد که بعد از هر وعده از مسواک برای تمیز کردن دندان ها استفاده شود .

علائم التهاب لثه

عفونت لثه می تواند بدون درد باشد و هیچ علائمی نداشته باشد. برای پیشگیری از ابتلا به التهاب لثه باید به طور منظم به دندانپزشک مراجعه نمایید. گاهی نیز ممکن است این بیماری علائم و نشانه هایی داشته باشد در صورت مشاهده هریک از علائم بهتر است به دندانپزشک مراجعه نمایید. برخی این نشانه ها شامل:

  • ایجاد قرمزی در لثه
  • تورم و حساس شدن لثه ها
  • تحلیل رفتن دندان ها و شل شدن آن ها
  • ایجاد چرک و عفونت در دندان ها
  • ایجاد بوی بدن در دهان ( به دلیل عفونت ممکن است دهان بوی بد بدهد )
  • چیدمان دندان تغییر کند و روی یکدیگر قرار بگیرند.

آیا علائم دیگری خواهم داشت؟

اینکه آیا علائم دیگری همراه با لثه درد دارید یا نه بستگی به علت دارد. اگر هر یک از علائم ذکر شده در زیر را تجربه کردید، فوراً با متخصصان اندودنتیست‌ تماس بگیرید. علائم مرتبط می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • درد در پاسخ به گرما یا سرما
  • درد یا ضربان در یک دندان یا چند دندان
  • صورت یا فک متورم
  • خون ریزی
  • چرک اطراف دندان عفونی
  • لق شدن دندان
  • بوی بد دهان مداوم
  • طعم بد در دهان شما

 تشخیص التهاب لثه

این بیماری با انجام یک آزمایش ساده به راحتی قابل تشخیص می باشد. همچنین برای بررسی استخوان دندان می توان از مواردی مانند اشعه ایکس استفاده نمود.

استفاده از پروب پریودنتال میزان پیشرفت بیماری لثه را مورد بررسی قرار می دهد. در این روش پروب وارد لثه و پاکت اطراف می شود. هرچه میزان عمق آن بیشتر باشد این بیماری شدید تر می باشد. باید عمق پلاکت ها در لثه های سالم 3 تا 5 میلی متر باشد در غیراین صورت باید هر چه سریعتر اقدام به رفع آن نمود.

درمان التهاب لثه

درمان التهاب دندان روش های مختلفی دارد مانند :

  • ابتدا باید جرمگیری و پولش را برای دندان انجام داد.
  • تسطبح ریشه دندان نیز بسیار مناسب می باشد.
  • با مصرف آنتی بیونتیک می توان این بیماری را کاهش داد
  • انجام عمل جراحی

پیشگیری از التهاب لثه

  • بعد از هر وعده غذایی باید از مسواک استفاده شود.
  • نخ دندان روس مناسبی برای از بین بردن پلاکت بین دندان ها می باشد.
  • مراجعه به دندانپزشک در زمان های خاص برای بررسی دندان بسیار حائز اهمیت می باشد.
  • از کشیدن سیگار و قلیان تا حد امکان خودداری شود.

چه زمانی زمان مراجعه به پزشک است؟

لثه های متورم یک مسئله رایج است و در بیشتر موارد جای نگرانی نیست. با این حال، متورم یا تحریک لثه‌ها نیز رایج است که نشانه‌ای از یک مشکل اساسی باشد و نادیده گرفتن این علائم ممکن است منجر به عوارض جدی‌تر شود. هر فردی که بیش از 2 هفته لثه‌های متورم را تجربه می‌کند باید برای تشخیص و درمان کامل به دندانپزشک خود مراجعه کند.

دکتر سعید میرزایی

دکتر سعید میرزایی در دندانپزشکی صبا متخصص در پروتز های دندانی انجام خدمات دندانپزشکی زیبایی : اصلاح طرح لبخند ، ایمپلنت دندان ، لمینیت دندان ، پروتز دندان ثابت ، پروتز دندان متحرک ، ارتودنسی ، بلیچینگ دندان و ...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *