احکام دندانپزشکی برای روزه داران
برخی از اشخاص با این تفکر که اقدامات و درمان های دندانپزشکی روزه را باطل می کند ، در ماه مبارک رمضان از مراجعه به دندانپزشک امتناع کرده و در صورتی که با پوسیدگی دندان و مشکلات آن مواجه شدند ، سعی می کنند تمامی دردها و ناراحتی های مرتبط را به جان بخرند تا این که ماه رمضان تمام شود . ولی از دید پزشکی این امر صحیح نیست و گاه آسیب ها و مشکلات جبران ناپذیری را برای فرد سبب می شود که در این صورت ، روزه داری برای جسم ضررآفرین خواهد شد . گاه دندان پوسیده با پیشروی عفونت به مغز یا قلب تبعات مرگباری به همراه آورده و در شرایط عادی سلامت دندان دائمی را تهدید می کند . در این متن احکام دندانپزشکی برای روزه داران را بررسی می کنیم .
نظر مراجع تقلید :
در رابطه با احکام دندانپزشکی برای روزه داران طبق نظر بسیاری از مراجع تقلید ، امور دندانپزشکی اگر با هدف درمانی انجام شود بلامانع است و بیمار می تواند با شرایط ویژه ای روزه نگرفته و انجام این وظیفه شرعی را به موعد دیگری که سلامتی کامل دارد موکول نماید تاکید می کنیم که با شرایط ویژه این مهم امکانپذیر است . همچنین برای کسانی که روزه دار هستند ، اگر از درمان دندانپزشکی مسئله ای پیدا نکنند ، می توانند روزه خود را به جا آورده و به سلامت دندان های خود نیز بپردازند . به این معنی که اگر در حین انجام درمان اتفاقی منوط بر باطل شدن روزه نیفتد ، تکنیک های دندانپزشکی برای روزه دار مشکلی را سبب نخواهد شد . در موارد دیگر فتواهای جزئی تکلیف شخص روزه دار را تعیین می کند . به عنوان مثال برای درمان ریشه دندان ، اقدامات بعد از عصب کشی دندان یا عصب کشی یا انجام جراحی بر روی لثه نیاز است پانسمان موقت بر روی دندان قرار گیرد ؛ این پانسمان در دراز مدت با بزاق حل شده و مزه گس آن حس می شود در چنین شرایطی طبق نظر مراجع تقلید ، فرو بردن سهوی آب دهان برای روزه دار مشکلی ندارد .
شرح فتاوی مراجع تقلید :
نظر رهبر انقلاب ، آیت الله خامنه ای: استفاده از آمپول های بی حسی . برای روزه دار مانعی ندارد .
احکام تزریق آمپول و سایر تزریقات نسبت به روزه داران در ماه مبارک رمضان :
ˈاحتیاط واجب آن است که روزهدار از آمپول های مقوّی یا مغذّی و هر آمپولی که در رگ تزریق می شود و نیز انواع سرم ها خودداری کند، لکن آمپول های دارویی که در عضله تزریق می شود و نیز آمپول هایی که برای بیحسّ کردن به کار می رود، مانعی نداردˈ.
آیا کارهای دندانپزشکی از قبیل کشیدن دندان، عصب کشی، بی حسی، پر کردن، روزه را باطل می کند؟
پاسخ مقام معظم رهبری به این پرسش این است که ˈاگر چیزی وارد حلق نشود، روزه صحیح استˈ.
آیت الله العظمی صافی گلپایگانی درباره پرکردن دندان در ماه مبارک رمضان می فرمایند :
آیت الله العظمی صافی گلپایگانی نیز در یکی از استفتائات درباره حکم پرکردن دندان در ماه رمضان، تاکید کردند:
ˈ پر کردن، جرمگیری و کشیدن دندان در ماه رمضان برای پزشکان مانعی ندارد و برای شخص روزهدار، زمانی جایز است که مطمئن باشد خون یا آبی که به وسیله دستگاه، وارد فضای دهان میشود، فرو نخواهد رفت. والله العالمˈ
نظر آیت الله العظمی مکارم شیرازی در پاسخ به سوال زیر :
در ترمیم و قالب گیری دندان، از موادّی استفاده می شود که قابل حل شدن با آب دهان است و مزّه آن چشیده می شود، آیا برای روزه اشکال دارد؟
پاسخ: اگر آب دهان را بیرون بریزد اشکالی نداردˈ.
طبق نظر مراجع تقلید ، انجام دندانپزشکی زیبایی در ماه رمضان ، برای روزه داران جایز نیست و بهتر است این اقدامات در زمان دیگری انجام شوند تا عبادات فرد مخدوش نشوند .
با تشکر مدیریت سایت دکتر میرزایی جراح و دندانپزشک .