ارتودنسی بهتر است یا کامپوزیت؟ سوالی که ذهن بسیاری از متقاضیان خدمات دندانپزشکی را درگیر کرده است. تفاوت ارتودنسی و کامپوزیت در روش عملکرد آنهاست در ارتودنسی ریشه دندانها با توجه به سیم پیچی یا استفاده از قالبها جا به جا شده و دندانها در جای خود قرار میگیرند اما در کامپوزیت یک لایه مقاوم بر روی دندانها قرارمیگیرد تا فرم ظاهری آنان اصلاح شود. انجام ارتودنسی یا کامپوزیت با توجه به ویژگیهای فیزیکی و درخواست فرد انجام میشود. در ادامه این مقاله تفاوت ارتودنسی با کامپوزیت را بررسی خواهیم کرد.
تفاوت ارتودنسی با کامپوزیت در چیست؟
هنگامی که موضوع زیبایی دندانها مطرح میشود ارتودنسی و کامپوزیت جزو انتخابهای اولیه هستند. هر دوی این روشهای میتواند کجی دندانها را اصلاح کرده و کوتاهی و بلندی آن را هماهنگ کند. داشتن اطلاعات کافی در خصوص تفاوتهای ارتودنسی با کامپوزیت میتواند در انتخاب بهترین روش درمانی کمک کننده باشد. دندان پزشک متخصص با توجه به وضعیت دندانها بهترین و سازگارترین روش درمانی را پیشنهاد میدهد.
گاهی اوقات با توجه به کجی بیش از حد دندانها و ریشه آن باید حتما از ارتودنسی استفاده شود اما در مواردی که نامرتبی دندان محدود باشد، اصلاح آن با روشهای دیگر نظیر کامپوزیت امکان پذیر است در ادامه برای تشخیص اینکه آیا ارتودنسی بهتر است یا کامپوزیت بیشتر توضیح خواهیم داد.
بیشتر بخوانید: سن مناسب برای ارتودنسی
ارتودنسی بهتر است یا کامپوزیت دندان؟
کامپوزیت دندان و ارتودنسی هر دو از روشهای متداول و محبوب برای داشتن دندانهای زیبا به شمار میآیند. روش درمانی ارتودنسی اغلب به منظور صافی و مرتب کردن دندانها انجام میشود اما کامپوزیت برای اصلاح اندازه، رنگ و همچنین برطرف کردن کجی جزئی دندان به کار میرود. در مواردی لازم است فرد هر دو روش را ترکیب کند تا به نتیجه دلخواه برسد. بنابراین هر کدام از این روش های درمانی دندان به منظور برطرف کردن مشکلات خاصی و متفاوت انجام میشود.
کامپوزیت دندان
مقایسه مزایا و معایب ارتودنسی و کامپوزیت دندان
ارتودنسی و کامپوزیت دندان هر دو روشهایی برای اصلاح فرم دندانها و دستیابی به لبخند زیبا است. تعیین اینکه کدام یک از این روشهای درمانی بهتر است میتواند کمی چالش برانگیز باشد، زیرا ارتودنسی و کامپوزیت دندان تفاوتهایی فاحشی با یکدیگر دارند که در ادامه معایب و مزایای هر کدام از آنان را بیان خواهیم کرد.
بیشتر بخوانید: انواع کامپوزیت دندان
مدت زمان اجرا
مدت زمان اجرای ارتودنسی طولانی تر و دشوار تر است و حداقل ۶ ماه زمان میبرد و در برخی افراد تا ۲ سال و یا حتی بیشتر نیز طول میکشد تا نتیجه دلخواه حاصل شود.
اما در اجرای کامپوزیت دندان با توجه به تعداد واحدهای درخواستی در یک یا دو جلسه یک ساعته انجام میشود.
نوع مواد و نحوه اجرا
کامپوزیت شامل قرار دادن مواد خمیر مانند روی دندان است که با توجه به ویژگیهای فک و دندانهای طبیعی به آن فرم داده میشود اما ارتودنسی شامل چسباندن بریسها بر روی دندان است که محل قرارگیری آن را از ریشه اصلاح میکند.
محل ترمیم دندان ها
کاربرد کامپوزیت برای دندانهای جلو معمولا موفق تر از دندانهای آسیاب است اما ارتودنسی برای تمامی دندانها کاربرد یکسانی دارد.
آسیبهای دهانی
تماس براکتهای ارتودنسی با لثه یا لبها ممکن است موجب بروز زخم یا آفت شود اما این مشکل در کامپوزیت به ندرت رخ میدهد.
هزینه
خدمات دندانپزشکی دارای قیمتهای مختلفی است که با توجه به وِیژگیهای فردی نیز تغییر میکند به طور کلی هزینه انجام کامپوزیت دندان با توجه به تعداد دندان ها مورد نیاز تعیین میشود،اما هزینه انجام ارتودنسی به صورت کلی و مشخص تعیین میشود که معمولا با توجه به طولانی بودن روند درمان از کامپوزیت بیشتر خواهد بود.
بیشتر بخوانید: کامپوزیت وینر یا لمینت
ماندگاری
میزان ماندگاری ارتودنسی و کامپوزیت دندان با هم متفاوت است. اگر فرد حین طول درمان ارتودنسی از نگهدارندههای دندانی خود را به درستی مراقبت کند اثرات آن ماندگار و دائمی است.
اما ماندگاری روش ترمیمی کامپوزیت دندان دائمی نیست و در ایده آل ترین حالت طول عمر 7 تا 10 ساله دارد و در صورتی آسیب دیدگی باید تعویض شود.
کاربرد
ارتودنسی یک روش درمانی و اصلاحی در دندانپزشکی است. اما کامپوزیت در دسته زیبایی و ترمیمی دندان قرار دارد. ارتودنسی با توجه به اصلاح مشکلات ریشهای دندان و فک، ایرادات ظاهری آن را نیز برطرف میکند، اما در اصل یک روش کاملاً درمانی است.
اما کامپوزیت نمیتواند مشکلات جدی دندانها و ریشه را برطرف کند. فقط مشکلات ظاهری را بهبود میبخشد و لبخندی زیبا ایجاد میکند.
نمونه کار کامپوزیت دندان | دکتر سعید میرزایی
بیشتر بخوانید: انواع ارتودنسی دندان
اصلاح رنگ دندان
لکهها و بد رنگیهای دندان را می توان با استفاده از کامپوزیت برطرف کرد اما انجام ارتودنسی تاثیری در رنگ و بهبود درخشندگی دندان ندارد.
برطرف کردن مشکلات شدید
کامپوزیت دندان تنها مشکلات جزئی دندانها را میپوشاند اما اگر مشکلات و ناهماهنگی دندانها شدید باشد دیگر با کامپوزیت قابل اصلاح نیست و لازم است از ارتودنسی استفاده کرد.
شکستگی دندان
دندانها بر اثر عوامل مختلف دچار شکستگی یا لب پرشدگی میشوند که برای ترمیم این مشکل میتوان از کامپوزیت استفاده کرد اما ارتودنسی در این مورد نمیتواند کمک کننده باشد.
اصلاح کوتاه بلند بودن دندانها
نداشتن فرم هماهنگ یا کوتاهی برخی دندانها نسبت به سایر دندانها میتواند ظاهر نا زیبایی ایجاد کند که تنها با استفاده از کامپوزیت میتوان آن را ترمیم یا اصلاح کرد. اما با ارتودنسی نمیتواند این مشکل را برطرف کرد.
مشکلات فک
اختلالات و ناهنجاریهای فک و دندانها با روشهای درمانی نظیر ارتودنسی قابل اصلاح است. اما روشهای ترمیمی و زیبایی مانند کامپوزیت نمیتوانند تاثیری در بهبودی این مشکلات داشته باشند.
شلوغ دندانها
شلوغی و نامرتبی دندان ها از دیگر مشکلاتی هستند که نیاز به جابهجایی دارند. اصلاح این مشکل تنها با وارد کردن فشارهای لازم توسط نگه دارندههای ارتودنسی انجام میشود.
بیشتر بخوانید: مراقبتهای بعد از کامپوزیت دندان
اصلاح فاصله زیاد بین دندانها
فاصله زیاد بین دندانها به زیبایی لبخند آسیب میزند که تنها با انجام ارتودنسی میتوان آن را اصلاح کرد اما کامپوزیت تنها فاصله های جزئی را برطرف میکند.
سوالات متداول
فردی که ارتودنسی انجام میدهد در صورتی که بعد از اتمام طول درمان به طرز مناسبی از ریتینر ارتودنسی استفاده کند، نتیجه آن دائمی و مادام العمر خواهد بود اما ماندگاری کامپوزیت با رعایت مراقبتهای ثانویه بیش از 5 سال خواهد بود.
اگر ظاهر دندانهای بیمار دچار مشکلات بسیاری باشد و تنها درمان با کامپوزیت یا ارتودنسی کافی نباشد ممکن است پزشک هر دو روش را به صورت همزمان پیشنهاد کند.
در این موارد ابتدا ساختار و ترتیب قرارگیری دندانها از طریق ارتودنسی اصلاح شده سپس به منظور تغییر رنگ و اندازهی دندان از کامپوزیت استفاده میشود.
طبیعتا رعایت بهداشت دهان و دندان پس از انجام ارتودنسی بسیار سخت تر از کامپوزیت است و نیاز به دقت بیشتری دارد. زیرا در ارتودنسی براکت و سیم ها مانع از تمیزی صحیح دندانها میشوند و احتمال باقی ماندن مواد غذای میان دندان ها بالا میرود که پوسیدگی دندان بعد از ارتودنسی بسیار شایع تر از کامپوزیت است.
هر روش درمانی در دندانپزشکی ممکن است مقداری درد و ناراحتی به دنبال داشته باشد. انجام کامپوزیت و ارتودنسی هر دو با بی حسی انجام میشود و هیچ کدام درد غیر قابل تحملی ندارند. اما در اجرای ارتودنسی دندان، ممکن است بیمار تا چند روز احساس درد و ناراحتی داشته باشد که با مصرف مسکنها میتوان درد را کنترل کرد.
نتیجه گیری
عملکرد ارتودنسی با کامپوزیت دندان بسیار متفاوت است اما در نهایت هر دور روش زیبایی دهان و دندان را به دنبال دارد در حالت کلی برای پاسخ به این سوال که آیا ارتودنسی بهتر است با کامپوزیت؟ باید گفت افرادی که دندانهای شلوغ و بسیار نامنظمی دارند، درمان ارتودنسی به آنان پیشنهاد میشود تا دندانها در محل مناسب خود قرار گیرند. اما اگر مشکلات دندان در فرد جزئی بوده و تغییر رنگ دندان مد نظر باشد استفاده از کامپوزیت دندان توصیه میشود. اما برای تشخیص درست این موضوع لازم است به دندانپزشک متخصص مراجعه کرده و معاینات لازم انجام شود.